Pieni jäätelötehdas

Jymy on alusta asti halunnut olla jäätelönautintojen uuden suunnan näyttäjä: tehdä mahdollisimman hyvää jäätelöä mahdollisimman puhtaista raaka-aineista mahdollisimman vastuullisesti. Vuonna 2014 se tarkoitti luomujäätelöiden valmistamista ensimmäisenä Suomessa. Sittemmin olemme tuoneet etujoukoissa markkinoille myös vegaaniset ja vähäkaloriset jäätelönautinnot. Vuonna 2021 nauttiminen on luonnollisesti myös hiilinegatiivista, kun lanseerasimme hiilinegatiivisen jäätelösarjan – jälleen kerran ensimmäisenä Suomessa. 

Meille puhtaus onkin paitsi puhdasta nautintoa, myös vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä kaikessa toiminnassamme. Toiminnassa, jonka ytimessä on halu tehdä hyvää muille. Siinä emme säästele vaan olemme ahneita, vaikka muuten uskommekin, että vähemmän on enemmän. Me pienessä auralaisessa jäätelötehtaassa haluamme tehdä isoja asioita.

Raaka-aineet ja valmistus

Raaka-aineissa vähemmän on enemmän tarkoittaa vähemmän välikäsiä raaka-aineiden hankkimisessa. Siksi Jymy-jäätelöihin käytetty maito tulee omalta lähitilalta ja siksi me tunnemme jäätelöihin käytetyn maidon lypsäneet lehmät nimeltä. Me tiedämme jopa sen, mitä näiden lehmien laiduntamaan peltoon on kylvetty viimeisen 25 vuoden aikana. 

Lähitilalta tulevat myös jäätelöihin käytetyt vadelmat ja mansikat. 

Välikäsiä emme käytä myöskään valmistamisessa. Jos jäätelössä on vaniljaa, me raaputamme siemenet itse irti vaniljatangosta. Jos jäätelöön tulee piirakkamurua, me leivomme ja murustelemme piirakan omin käsin. Jos jäätelöön tarvitaan suklaata, me itse etsimme sille parhaan laadun ja vastuullisimman tuottajan vaikka maan ääristä. 

Luomua, mutta miksi?

Vastuullisuus on sarja monia pieniä tekoja, jotka yritämme tehdä joka päivä vähän paremmin ja entistä puhtaammin. Tiedättehän millaista se on hyvän jäätelön kanssa – vielä yksi lusikallinen – kun kannen on avannut, on vaikeaa lopettaa. 

Onneksi ei tarvitse. Jymy-jäätelöistä voi nauttia hyvällä omatunnolla tietäen, että se on jäätelönautinto puhtaimmillaan: Sanomme ei väriaineille ja kemiallisille lisäaineille. Syötämme lypsylehmillemme vain puhdasta, omalla pellolla viljeltyä geenimuuntelusta ja kasvinsuojeluaineista vapaata ruokaa. Samoin kaikki muutkin ainesosat madagaskarilaisesta vaniljasta brasilialaisiin kahvipapuihin täyttävät tiukat laatu- ja luomukriteerit.

Tinkimätön luomulaatu on avannut meille ovet myös luomukriteereistään tarkkaan Saksaan, jossa Jymyn puhtaista mauista nauttii päivittäin iso joukko jäätelönystäviä. 

Sosiaalinen vastuu

Jymy haluaa tuottaa hyvää ympärilleen. Siksi maksimoimme jäätelönvalmistuksen sosiaaliset vaikutukset niin kotimaassa kuin maailmalla. 

Kotimaassa edistämme tasa-arvoista työelämää tarjoamalla työtä paitsi tuotekehityksen huippuammattilaisille, myös ihmisille, joille työllistyminen on ollut tavallista vaikeampaa. 

Maailmalla edistämme sosiaalista vastuullisuutta raaka-ainevalinnoissamme ja hiilikompensaatiokohteessamme. 

Jäätelöissämme käytetyn suklaan ostamme Kongon Virungasta, jossa suklaasta maksamamme reilu hinta varmistaa alueen sosiaalisen hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen muun muassa Naisten Pankin toiminnan avulla. 

Myös Taivas-jäätelöidemme tukema Humbon metsityshanke Etiopiassa toimii sekä ympäristön että ihmisten hyväksi. Metsityshankkeesta saatavat tulot sijoitetaan paikalliseen kehitykseen, kuten koulutus-, terveys-ja ympäristönsuojeluhankkeisiin. Niillä myös koulutetaan paikallinen väestö kestävämpään maankäyttöön, lisätään alueen työllisyyttä ja tehostetaan elinkeinoja parantamalla ruokavarmuutta ja perustamalla myllyjä.