Jymy jäätelöä läheltäsi – kotimaista ja luomua

Jymy on alusta asti halunnut olla uuden suunnan näyttäjä jäätelönautintojen maailmassa: haluamme tehdä parasta mahdollista jäätelöä puhtaista raaka-aineista mahdollisimman vastuullisesti ja läpinäkyvästi. Vuonna 2014 se alkoi luomujäätelöiden valmistamisena ensimmäisenä Suomessa.

Sitä seurasivat pian vegaaniset luomujäätelöt ja vähäkaloriset Vapaus jäätelöt. Vuonna 2021 etenimme samalla polulla ja lanseerasimme hiilinegatiivisen jäätelösarjan – ensimmäisenä Suomessa. Nyt 2022 kaikki Jymyt muuttuvat hiilinegatiivisiksi.

Raaka-aineet läheltä ja kotimainen valmistus

Raaka-aineissa vähemmän on enemmän tarkoittaa vähemmän välikäsiä, enemmän jäljitettävyyttä.

Maito Jymy-jäätelöihin tulee omalta lähitilalta ja tunnemme maidon lypsäneet lehmät jopa nimeltä. Tiedämme myös, mitä näiden lehmien laiduntamiin peltoihin on kylvetty viimeisten 25 vuoden aikana. Läheltä ja Suomesta tulevat myös muut tärkeät raaka-aineet, kerma, marjat ja kananmunat. Vegaanijäätelöissä olemme käyttäneet kotimaista härkäpapua ja gluteenitonta kauraa. Uusia kotimaisia raaka-aineita etsimme ja testaamme jatkuvasti. 

Kaikkia raaka-aineita ei saa ihan läheltä, mutta laadukas ja vastuullinen toimittaja löytyy myös eksoottisemmille raaka-aineille. Esimerkiksi käytämme Original Beansin suklaita jäätelöissämme. Cru Virunga tumma suklaa tulee Kongon Virungasta, jossa suklaasta saadut tuotot mahdollistavat uhanalaisten vuorigorillojen suojelua, uusien puiden istuttamista ja rakentavat näin monella tavalla alueen sosiaalista hyvinvointia ja kestävämpää kehitystä. Original Beansiin voit tutustua osoitteessa  https://originalbeans.com/cru-virunga-congo

Välikäsiä vältämme myös ainesosien valmistamisessa. Meillä Aurassa intohimoiset ja taitavat jäätelöntekijämme valmistavat kaiken mahdollisen alusta loppuun. Hillot ja kastikkeet keitetään, vaniljatangot raaputetaan, taikinapalat leivotaan ja murustetaan, voi ruskistetaan ja kinuskit kiehautetaan omin käsin ja omissa tiloissa.

Näin tekemällä vaalimme ruuan puhtautta, turvallisuutta, luomme työpaikkoja Auraan ja varmistamme, että tuotteen maku on juuri sellainen kuin haluamme.

Luomu takaa puhtaan nautinnon

Luomu on ruuantuotannon kansainvälinen laatujärjestelmä. Se yhdistää ympäristön ja ilmaston kannalta parhaat käytännöt, runsaan biologisen monimuotoisuuden, luonnonvarojen säästämisen, eläinten hyvinvoinnin sekä elintarvikkeet, jotka on tuotettu luonnonmukaisista aineksista ja luonnollisin menetelmin. Se vastaa luomutuotteiden kasvavaan kysyntään sekä edistää maaseudun kehittämistä.

Luomu, yksi ainoa sana, tarkoittaa muun muassa:

Parhaita tuotantoeläinten olosuhteita.

Ei geenimuuntelua, ei kasvimyrkkyjä, ei kemiallisia lannoitteita, ei synteettisiä säilöntä- tai sakeutusaineita, ei keinotekoisia makeutus- ja väriaineita tai aromivahventeita.

Tätä kaikkea luomuvalvonta valvoo, aivan tuotantoketjun alusta aina kaupan hyllylle asti.
Luomusta hyötyvät ympäristö, eläimet, viljelijät, yhteiskunta ja tietysti sinä, joka syöt luomua. Suomalainen luomu on samalla kotimaisinta ruokaa, sillä tuontipanosten osuus luomussa on vähäinen.

Ilmastopositiivisuus

Jymy on Suomen ja Skandinavian ensimmäinen hiilinegatiivista jäätelöä valmistava yritys.

Tämä on ollut tärkeä askel kestävän kehityksen matkallamme.

Olemme tehneet yhteistyötä Envitecpolisin ja Nordic Offsetin kanssa. Pyrimme vähentämään hiilidioksidipäästöjä sekä toiminnoistamme että toimitusketjustamme linjassa YK:n asettamien tavoitteiden kanssa, joilla ilmaston lämpeneminen saataisiin rajoitettua 1,5 asteeseen. Tämän lisäksi poistamme ilmakehästä enemmän hiilidioksidia kuin jäljellä oleva hiilijalanjälkemme huolellisesti valittujen ja sertifioitujen hiilenpoistoprojektien avulla, kuten istuttamalla metsiä.

Alla on lyhyt yhteenveto ilmastovastuutekemisestämme.

Tarkoituksemme

Jymy on olemassa tuodakseen iloa ihmisille jäätelön muodossa ja haluaa tehdä sen vastuullisella tavalla, joka huomioi planeettamme ja sitä uhkaavan ilmastomuutoksen. Tässä yritämme onnistua joka päivä paremmin.

Siksi teemme rohkeita muutoksia; varmistaaksemme, että meillä on antaa eteenpäin tuleville sukupolville kaunis monimuotoinen ja elinvoimainen planeetta.

Ympäristömme

Jymy valmistetaan maaseudulla Varsinais-Suomessa luonnon keskellä kauniissa Aurajokilaaksossa. Ymmärrämme, että pienenäkin toimijana olemme osa globaalia ekosysteemiä ja haluamme, että ympäristövaikutuksemme ovat positiivisia.

Jymyn hiiliarviointi

Envitecpolisin tarkan analyysin avulla on arvioitu, että Jymyjen hiilijalanjälki on n. 280 tonnia CO2e vuonna 2022.

Tämä sisältää:

 1: Toimintamme suorat päästöt

2: Epäsuorat päästöt käyttämämme energian tuotannosta

3: Alkupään päästöt: Epäsuorat päästöt toimitusketjustamme. Tämä sisältää raaka-aineitamme valmistavien tilojen päästöt, jalostuksen, pakkaamisen ja kuljetuksen meille.

Suunnitelmamme

1. Hiilenvähennyssuunnitelmamme

Jymyn hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoite on edelleen vähentää hiili-intensiteettiä 25 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Tämä tarkoittaa siirtymistä entistä enemmän kasvipohjaisiin tuotteisiin, joiden osuus Jymyn jäätelöistä on nyt jo 40%. Jatkamme luonnollisesti uusiutuvan energian käyttöä ja tutkimme entistä ympäristöystävällisempien pakkausten käyttöä – muutamia esimerkkejä mainitaksemme. Raaka-aineiden, pakkausmateriaalin ja niihin liittyvän logistiikan osuus hiilijalanjäljestämme on yli 90% joten myös vähennysmahdollisuudet piilevät niissä.

Teemme yhteistyötä toimitusketjumme viljelijöiden kanssa selvittääksemme, kuinka voimme paremmin hoitaa maata kaikkien hyödyksi. Läheinen yhteytemme alkutuotantoon auttaa meitä ymmärtämään maatalouden ympäristövaikutusten parantamista ja sen mittaamista.

Vennan luomutila, joka toimittaa maitoa suoraan tehtaallemme, työskentelee maiseman, elinympäristön ja biologisen monimuotoisuuden hyväksi laajassa mittakaavassa. Tilan hiilijalanjälkilaskelmien avulla on saatu käsitys tehokkaimmista tavoista jatkaa päästöjen vähentämistä.

-fossiilisia lannoitteita ei käytetä, vaan kasvu nojaa typensitojakasveihin, sekä kiertolannoitteisiin

-fossiilisia polttoaineita ei käytetä viljankuivaukseen

-peltomaan maksimaalinen kasvipeitteisyys

-oma aurinkovoima ja CO2 -vapaa ostosähkö

-lisäksi merkittävää on se, että rehua ei tuoteta turvepelloilla.

Tämän ansiosta meillä on ulkopuolisen tahon (Envitecpolis) laskemat tulokset, joiden mukaan Vennan maidon hiilijalanjälki on yli 10% pienempi kuin kansallinen keskiarvo ja 60% pienempi kuin kansainvälinen keskiarvo.

Tämän laskennan ulkopuolella on lisäksi maaperän hiilensidonta, jota tilalla tehdään merkittävästi, mutta joka ei vielä näissä luvuissa ole mukana käytettävissä olevien mittausmenetelmien epätarkkuuden takia.

Kuitenkin se, että varsinaissuomalaista hiiliköyhää viljanviljelyssä ollutta maata on otettu luomunurmea, viljaa ja palkokasveja sisältävään viljelykiertoon, on silminnähden ja mitattavasti lisännyt orgaanista ainesta eli hiiltä pelloissa.

Kun tämä mittaustapojen vakiintuessa otetaan huomioon, on käyttämämme maidon hiilijalanjälki jo nyt yli 25% pienempi kuin kansallinen keskiarvo ja yli 70% pienempi kuin kansainvälinen keskiarvo.

Samalla tuemme Suomen matkaa kohti hiilineutraaliutta.

2. Hiilenpoistosuunnitelmamme

Niiden päästöjen osalta, joita emme voi tällä hetkellä vielä vähentää, poistamme ilmakehästä 10 prosenttia enemmän hiiltä kuin siihen päästämme. Teemme tämän investoimalla luontopohjaisiin ratkaisuihin, tulevien sukupolvien ympäristöä tukevien hankkeiden kautta sekä hiiltä varastoimalla. Olemme löytäneet kumppaneita, joilla on vahva osaaminen ja kokemus päästövähennyksistä, kuten Nordic Offset, jotka pystyvät tarjoamaan korkealaatuisia itsenäisesti akkreditoituja hiilenpoistoprojekteja.

3. Muutokseen vaikuttaminen toimialallamme

Tavoitteemme on muuttaa toimialaamme. Se on iso tavoite auralaiselle pienyritykselle, mutta tiedämme, että edelläkävijöiden tekemisellä on vaikutusta kulutustottumuksiin ja sitä kautta suuriin brändeihin ja yrityksiin. Toivomme, että esimerkkimme rohkaisee muita tekemään samoin, ja mitä nopeammin sitä parempi.

Lopuksi

Muutaman viime vuoden aikana olemme tulleet tietoisemmiksi vaikutuksistamme ympäristöön. Luulimme tekevämme tarpeeksi, mutta nyt ymmärrämme, että voimme tehdä enemmänkin. Tämä on uusi alue Jymylle, sillä olemme ensimmäinen suomalainen yritys, joka tekee hiilinegatiivista jäätelöä. Emme kuitenkaan halua istua toimettomina kädet taskuissa, sillä jos kaikki odottavat toisten toimivan ensin, liu’umme yhdessä kohti katastrofia. Haluamme haastaa itsemme, asiakkaamme ja koko toimialamme jättämään maapallon parhaassa mahdollisessa kunnossa tuleville sukupolville. Emme ole täydellisiä vaan jatkuva parantaminen on tarpeen, mutta jatkamme kohti tavoitteitamme, emmekä aio antaa periksi.

Yhteistyöllä onnistumme.