Företaget

Helt från början ville Jymy visa en ny riktning för glassgodis: att göra bästa möjliga glass av de renaste tänkbara råvarorna så ansvarsfullt som möjligt. År 2014 innebar det att vara den första i Finland som gjorde ekologisk glass. Sedan dess har vi också fört vegan- och kalorifrämdelar med glass till marknaden. År 2021 blir konsumtionen naturligtvis också koldioxidnegativ när vi lanserade den kolnegativa glassserien Taivas – återigen den första i Finland.

För oss är renhet inte bara ren njutning utan också ansvar och öppenhet i alla våra aktiviteter. I en aktivitet i hjärtat är en önskan att göra gott mot andra. I det sparar vi inte utan är giriga, även om vi annars tror att mindre är mer. Vi på en liten glassfabrik i Aura vill tänka och göra stora saker.

Råvaror och tillverkning

I råvaror är mindre mer. Detta innebär färre mellanhänder vid inköp av råvaror. Det är därför mjölken som används till Jymy-glass kommer från vår egen lokala gård och det är därför vi känner korna under namnet. Vi vet till och med vad som har sådd i fältet betat av dessa kor under de senaste 30 åren.

Hallon och jordgubbar som används för glass kommer också från den närliggande gården.

Vi använder inte mellanhänder i vår tillverkning. Om det finns vanilj i glassen, skrapar vi själva fröna från vaniljbönorna. Om det finns pajsmulor i glassen bakar och smuler vi pajen med egna händer. Om chokolat behövs för glass, söker vi och hittar den bästa kvaliteten och den mest ansvarsfulla producenten för den även från jordens kant.

Miljö

Mindre är också mer när det gäller miljöpåverkan av glassnjutningen. Fler gärningar för att minska negativa effekter I praktiken innebär det att man njuter av glass som sin renaste investering i att minska kolbelastningen och maximera djurens välbefinnande i mjölkproduktionen.

Det innebär kontinuerlig produktutveckling och beräkning av effekterna av våra egna handlingar. Det betyder också Finlands första kolnegativa glass, vars kolbelastning har överkompenserats genom plantering av kolabsorberande träd i Etiopien, där projektet också har många sociala effekter.

Att vara organisk

Ansvar är en serie med många små gärningar som vi försöker göra varje dag, lite bättre och mer rent. Du vet hur det är med god glass – en sked till – när locket är öppet är det svårt att stoppa.

Lyckligtvis kan Jymy-glassar avnjutas med gott samvete, eftersom vi vet att det är ett glassglädje i sin renaste: Vi säger nej till konstgjorda ämnen och kemiska tillsatser. Vi matar bara våra kor med ren mat, fri från genetisk modifiering och växtskyddsmedel som odlas på vårt eget fält. På samma sätt uppfyller alla andra ingredienser från vanilj till kaffebönor strikta kvalitets- och ekologiska kriterier.

Socialt ansvar

Jymy vill sprida godhet och vänlighet runt. Därför maximerar vi den sociala effekten av glassproduktion både nationellt och globalt.

I Finland främjar vi lika arbetsliv genom att erbjuda jobb inte bara till de främsta proffsen för produktutveckling utan också till människor för vilka anställning har varit svårare än vanligt.

Runt om i världen främjar vi socialt ansvar i våra råvaruval och koldioxidutjämningar.

Vi köper choklad som används i vår glass från Virunga i Kongo, där det rättvisa priset vi betalar för choklad säkerställer socialt välbefinnande och hållbar utveckling i regionen bland annat genom kvinnobankens aktiviteter.

Humbos skogsplanteringsprojekt i Etiopien, med stöd av vår Sky Ice Cream, fungerar också till förmån för både miljön och människorna. Intäkterna från skogsplanteringsprojektet kommer att investeras i lokal utveckling, såsom utbildning, hälso- och miljöskyddsprojekt. De kommer också att utbilda lokalbefolkningen om mer hållbar markanvändning, öka sysselsättningen i området och öka försörjningen genom att förbättra livsmedelssäkerheten och sätta in fabriker.