Siirry sisältöön

Usein kysytyt kysymykset

Suomisen Maito Oy

Missä Jymy jäätelöt valmistetaan?

Kaikki Jymyt valmistetaan omassa jäätelötehtaassamme Aurassa.

Tapa tehdä

Käytämme aitoja raaka-aineita, jotka hankimme mahdollisimman läheltä. Teemme paljon itse, mm. hillot ja kastikkeet keitetään, vaniljatangot raaputetaan, taikinapalat leivotaan ja murustetaan, voi ruskistetaan ja kinuskit kiehautetaan omissa tiloissa. 

Onko Suomisen Maidolla kytköksiä Venäjään?

Ei ole. Olemme täysin suomalaisomisteinen yritys ja toimimme vain Suomessa. Enemmistön yrityksestä omistavat alkuperäiset perustajat. 

Jäätelö ja raaka-aineet

Mistä raaka-aineet tulevat?

Maito tulee omalta lähiluomutilaltamme vain 15 km päässä tehtaastamme, ja myös kananmunat tulevat omalta tilalta. Myös muut tärkeät raaka-aineet nekin tulevat läheltä. Suosimme aina suomalaisia raaka-aineita, ja ne, mitä emme saa ihan läheltä, tulee vastuullisilta toimijoilta täysin läpinäkyvästi. 

Mistä marjat tulevat?

Käytämme suomalaisia marjoja ja ne tulevat mm. Mansikkamäen tilalta viereisestä Liedon kunnasta tai Pohjois-Suomen puhtaasta luonnosta.  

Miksi jäätelössä on ilmaa?

Jäätelössä on aina jonkin verran ilmaa. Jos ilmaa ei olisi lainkaan, jäätelö olisi kovaa. Siksi käytännössä aina vähintään 20% jäätelön tilavuudesta on ilmaa. Litrahinnaltaan edullisemmissa jäätelöissä ilmaa voi olla jopa puolet tilavuudesta.

Onko teille gluteenittomia tai laktoosittomia jäätelöitä?

Kyllä, meiltä löytyy useita gluteenittomia ja laktoosittomia jäätelöitä. Katso tuotevalikoimamme täältä!

Mitä makeutusaineita käytätte?

Emme käytä keinotekoisia makeutusaineita, vaan ainoastaan luonnollisia, kuten Steviaa. Stevia on luonnonvarainen, teepensaan kaltainen kasvi Etelä-Amerikasta ja sitä on käytetty luonnolliseen makeutukseen jo parin sadan vuoden ajan, siksi se toimii hyvin sokerin korvaajana. Käytämme makeutukseen myös karppisokeria eli erytritolia. Se on xylitolin kaltainen makeuttaja, jota on luonnostaan mm. päärynöissä ja viinirypäleissä. Vaikka se on makeaa, siinä on 0 kcal. Steviaa ja erytritolia käytämme vain matalakalorisissa Vapaus jäätelöissä.

Mitä on johanneksenleipäpuujauhe?

Johanneksenleipäpuu eli Carob on lähtöisin Välimeren alueelta ja tämä palkokasveihin kuuluva kasvi kasvaa luonnonvaraisena mm. Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa. Johanneksenleipäpuujauhe valmistetaan johanneksenleipäpuun siemenistä ja sitä käytetään yleisesti elintarvikkeissa stabilointi- ja sakeuttamisaineena.

Johanneksenleipäpuujauheella on merkitystä jäätelön rakenteen ja säilyvyyden ylläpitäjänä, ja se toimii tehokkaimmin yhdessä guarkumin kanssa.  

Mitä on guarkumi?

Guarkumi on sakeuttamisaine, jota saadaan palkokasveihin kuuluvasta intialaista alkuperää olevasta guar-kasvin siemenistä. Sitä käytetään elintarvikkeissa mm. sakeuttamiseen. Samoin kuin johanneksenleipäpuujauheella, guarkumilla on vaikutusta jäätelön rakenteen ja säilyvyyden ylläpitäjänä.

Guargumin ja johanneksenleipäpuujauheen yhdistelmä toimii tehokkaimmin yhdessä käytettynä ja näin kummankin kokonaismäärää voidaan hieman alentaa.

Mistä glukoosisiirappi tehdään?

Glukoosisiirappi eli tärkkelyssiirappi on useimmiten vehnätärkkelyksestä valmistettu siirappimainen sokeriliuos. Se koostuu pääasiassa glukoosista ja maltoosista ja sitä käytetään yleisesti jäätelön valmistuksessa. Se estää sokerin kiteytymistä jäätelön pakastusvaiheessa ja mahdollistaa parhaimman suutuntuman. Jymy luomuissa glukoosiirappi on riisipohjainen, perhepakkauksissa vehnäpohjainen – molemmat ovat gluteenittomia.

Käytättekö soijaa, palmuöljyä tai geenimuunneltuja raaka-aineita?

Suklaissa on soijalesitiiniä, mutta emme itse lisää soijaa mihinkään. Palmuöljyä tai geenimuunneltuja raaka-aineita emme käytä. 

Miksi kaikissa lukee saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää?

Kaikki jäätelöt eivät sisällä pähkinää, mutta samoissa tuotantotiloissa valmistetaan myös pähkinää sisältäviä tuotteita. Vaikka tuotantolinjat pestään ja puhdistetaan huolellisesti, pähkinän ollessa voimakkaasti allergisoiva, siitä on oltava maininta kaikissa tuotteissa.

Onko teillä vegaanisia jäätelöitä?

Kyllä on. Löydät tuotevalikoimamme täältä!

Mistä vegaaniset valmistetaan?

Vegaanisten jäätelöiden pohjana käytetään kotimaista härkäpapua ja kauraa.

Mitä on inuliini?

Inuliini on fruktaanien luokkaan kuuluva hiilihydraatti. Se koostuu hedelmäsokerista ja on prebiootti. Maitohappobakteerit käyttävät inuliinia ravinnokseen, joten se edistää ruoansulatuskanavassa hyvien maitohappobakteerien kasvua. Inuliinia käytetään mm. makeuttamiseen ja rakenteen parantamiseen. Käytämme inuliinia vain matalakalorisissa Vapaus jäätelöissä ja vegaanisissa jäätelöissä.

Vastuullisuus

Mitä energiamuotoa käytätte?

Käytämme uusiutuvaa energiaa. Koneiden käyttämiseen ja pakastimiin käytämme vain hiilidioksidipäästötöntä sähköä ja lämmitykseen sekä tuotteiden pastörointiin puupellettiä.

Miksi muovipakkauksia?

Muovi on erinomainen pakkausmateriaali ja se kestää koko logistiikkaketjun moitteettomana, ja on myös kierrätettävä. Etsimme ja kartoitamme vaihtoehtoja jatkuvasti, mutta emme vielä ole löytäneet kaikkiin tuotteisiimme kaikilta ominaisuuksiltaan yhtä kestävää materiaalia.

Mistä pakkaukset tulevat?

Pakkauksemme tulevat Suomesta, Puolasta, Espanjasta ja Italiasta. Valmistaja mm. Huhtamäki ja Pa-Hu.

Voiko pakkaukset kierrättää?

Kyllä voi. Pakkauksesta löytyy kierrätysohjeet.

Raaka-aineiden valintakriteerit

Valitsemme aina parhaat mahdolliset raaka-aineet, emme tee valintaa pelkän hinnan perusteella, vaan laadun ja kotimaisuuden. Suosimme aina kotimaisia raaka-aineita.

Miten varmistatte tuoteturvallisuuden?

Varmistamme elintarviketurvallisuuden ja laadun jokaisessa tuotantovaiheessa hyvällä suunnittelulla ja yhtenäisillä toimintatavoilla. Seuraamme toiminnan suorituskykyä niille määritellyillä mittareilla ja seurantakäytännöillä, ja kehitämme toimintaamme näistä saatujen tietojen avulla. Toimintamme noudattaa FSSC 22000 standardin periaatteita ja tavoitteena on sertifioida toiminta tämän mukaisesti.

Paljonko teidän hiilijalanjälki on?

Tiedämme, että hiilijalanjälkemme on vastaavan teollisuuden keskiarvoja matalampi johtuen mm. lyhyistä raaka-aineiden kuljetusmatkoista sekä pääraaka-aineemme maidon keskimääräistä pienemmästä hiilijalanjäljestä. Toiminnan kehittyessä seuraamme myös hiilijalanjälkemme kehitystä ja tulemme päivittämään ne tuotekohtaisesti ensi vuoden alussa.

Myynti ym.

Mistä jäätelöitänne voi ostaa?

Jäätelöitämme löytyy hyvin sekä S-ryhmän että K-ryhmän kaupoista ympäri Suomen. Jymyä löytyy myös monien ravintoloiden jälkiruokalistoilta sekä kesäisin omista ja yhteistyökumppaneiden jäätelökioskeista.

Miten voin alkaa jälleenmyyjäksi?

Voit ottaa yhteyttä tällä lomakkeella.

Haluaisin jäätelöitänne tapahtumaamme – mihin olen yhteydessä?

Voit ottaa yhteyttä ”yhteydenotto”-lomakkeella ( tai olla suoraan yhteydessä Teemuun.)

Miksi ette valmista enää lempijäätelöäni?

Päivitämme tuotevalikoimaamme aika ajoin. Uutuuksia tulee paljon ja kaupan hyllytila on rajallinen, joten valikoimaa joudutaan senkin vuoksi välillä päivittämään, jotta uutuudet mahtuvat kaupan valikoimiin.

Haluaisin antaa palautetta

Voit antaa palautetta lomakkeella tai soittaa meille.

Haluaisin tulle teille töihin – keneen voin olla yhteydessä?

Voit ottaa yhteyttä ”yhteydenotto”-lomakkeella.

Haemme tukijoita tapahtumaamme – keneen voin olla yhteydessä?

Voit ottaa yhteyttä ”yhteydenotto”-lomakkeella.

Mistä löydän teidän kioskit?

Verkkosivuillamme kohdassa Jymy Pro löytyy tietoa kioskeistamme ja niiden sijainneista.

Haluaisin oman Jymykioskin

Meillä on rajallinen määrä omia kioskeja, joiden vuokraamisesta voimme keskustella, mikäli niitä on vapaana. Jos sinulla on jo oma kioski, rakennus tai rakennelma jäätelön myymistä varten, autamme erittäin mielellään sen kalustamisessa ja brändäämisessä Jymy kioskiksi. Kioskiasioissa voi olla suoraan yhteydessä Teemuun tai laittaa meille viestiä yhteydenottolomakkeen kautta.