Siirry sisältöön

JÄÄTELÖNAUTINTO PUHTAIMMILLAAN

Jymyn tavoite on varsin yksinkertainen. Haluamme tarjota ainutkertaisen jäätelönautinnon tekemällä Suomen parasta jäätelöä puhtaista raaka-aineista, mahdollisimman vastuullisesti ja läpinäkyvästi.
vanilja-makukuva-min
jymy_etusivu_hero_taustavari

Valmistus kotimaassa, raaka-aineet läheltä

Vähemmän on usein enemmän. Raaka-aineiden suhteen se tarkoittaa vähemmän välikäsiä ja enemmän jäljitettävyyttä.

Maito Jymy-jäätelöihin tulee omalta lähitilaltamme, ja tunnemme maidon lypsäneet lehmät nimeltä. Tiedämme myös, mitä näiden lehmien laiduntamiin peltoihin on kylvetty viimeisten 25 vuoden aikana. 

Läheltä ja Suomesta tulevat myös muut tärkeät raaka-aineet: kerma, marjat ja kananmunat. Vegaanisissa jäätelöissä käytämme kotimaista härkäpapua ja gluteenitonta kauraa. Etsimme ja testaamme jatkuvasti uusia kotimaisia raaka-aineita.

Laadukkaat ja vastuulliset toimittajat myös kauempaa tuleville raaka-aineille

Kaikkia käyttämiämme raaka-aineita emme saa ihan läheltä, mutta onneksi olemme löytäneet laadukkaat ja vastuulliset toimittajat myös eksoottisemmille raaka-aineille. 

Käytämme esimerkiksi Original Beans -suklaata jäätelöissämme. Tumma suklaa Cru Virunga tulee Kongon Virungasta, jossa suklaasta saadut tuotot tukevat monella tavalla alueen sosiaalista hyvinvointia ja kestävämpää kehitystä sekä mahdollistavat uhanalaisten vuorigorillojen suojelua ja uusien puiden istuttamista.

Katso video!

Itse tehden, välikäsiä välttäen

Vältämme visusti välikäsiä myös jäätelön ainesosien valmistamisessa. Intohimoiset ja taitavat jäätelöntekijämme valmistavat kaiken mahdollisen alusta loppuun omissa tiloissamme Aurassa. Hillot ja kastikkeet keitetään, vaniljatangot raaputetaan, taikinapalat leivotaan ja murustetaan, voi ruskistetaan ja kinuskit kiehautetaan. 

Tekemällä mahdollisimman paljon itse vaalimme ruoan puhtautta ja turvallisuutta sekä luomme työpaikkoja Auraan. Ja ennen kaikkea varmistamme, että jäätelöidemme  maut ovat juuri sellaisia, kuin niiden pitääkin olla. 

Jymyä saa myös luomuna

Luomu on ruoantuotannon kansainvälinen laatujärjestelmä, joka takaa puhtaan nautinnon. 

Luomussa yhdistyvät ympäristön ja ilmaston kannalta parhaat käytännöt, biologinen monimuotoisuus, luonnonvarojen säästäminen, eläinten hyvinvointi sekä  luonnonmukaisista aineksista ja luonnollisin menetelmin tuotetut elintarvikkeet.

Luomussa ei sallita geenimuuntelua, kasvimyrkkyjä, kemiallisia lannoitteita, synteettisiä säilöntä- tai sakeutusaineita, keinotekoisia makeutus- ja väriaineita eikä aromivahventeita.

Tätä kaikkea luomuvalvonta valvoo, aivan tuotantoketjun alusta aina kaupan hyllylle asti. Luomusta hyötyvät ympäristö, eläimet, viljelijät ja yhteiskunta – ja tietysti sinä, joka syöt luomua.

Tuotamme luomujäätelömme hiilinegatiivisesti

Jymy on olemassa tuottaakseen ihmisille iloa ja herkullisuutta jäätelön muodossa, ja haluamme tehdä sen vastuullisella tavalla, joka huomioi planeettamme ja sitä uhkaavan ilmastomuutoksen. Tässä yritämme onnistua joka päivä paremmin.

Jymy oli Suomen ja Skandinavian ensimmäinen hiilinegatiivinen jäätelö, mistä iloitsemme ja mikä on ollut tärkeä askel kestävän kehityksen matkallamme.

Envitecpolisin tarkassa analyysissa on arvioitu, että Jymy-jäätelöiden hiilijalanjälki oli n. 280 tonnia CO2e vuonna 2022. Jalanjälki koostuu toimintamme suorista päästöistä, käyttämämme energian tuotannosta aiheutuvista epäsuorista päästöistä sekä tuotannon alkupäässä muodostuvista päästöistä, jotka syntyvät pääsääntöisesti raaka-aineitamme valmistavilla tiloilla, jalostuksessa, pakkaamisessa ja kuljetuksissa. 

Tavoitteemme on pienentää hiilidioksidipäästöjämme myös tulevaisuudessa.  Raaka-aineiden, pakkausmateriaalin ja niihin liittyvän logistiikan osuus hiilijalanjäljestämme on yli 90%, joten suurimmat vähennysmahdollisuudet piilevät niissä.  Jatkamme myös uusiutuvan energian käyttöä ja tutkimme entistä ympäristöystävällisempien pakkausten käyttöä. Tulemme laskemaan tuotekohtaiset hiilijalanjäljet jokaiselle tuotteelle vuoden 2024 aikana. 

Omalla luomumaitotilallamme ei käytetä fossiilisia lannoitteita, vaan kasvu perustuu typensitojakasveihin sekä kiertolannoitteisiin. Viljankuivatukseen ei käytetä fossiilisia polttoaineita, ja käyttämämme energia on itse tuotettua aurinkovoimaa ja hiilidioksidivapaata ostosähköä. Merkittävää on myös se, että lehmien ruokintaan käytettävää rehua ei tuoteta turvepelloilla. Maitotilamme hiilijalanjälki on  yli 10 % pienempi kuin kansallinen keskiarvo ja yli 70 % pienempi kuin kansallinen keskiarvo.

Niiden päästöjen osalta, joita emme voi tällä hetkellä vielä vähentää, poistamme ilmakehästä 10 % enemmän hiiltä kuin siihen päästämme. Teemme tämän investoimalla luontopohjaisiin ratkaisuihin, varastoimalla hiiltä sekä osallistumalla ympäristöä tukeviin hankeisiin. 

Hiilenpoistoprojekteihin käytämme kumppaneita, joilla on vahva osaaminen ja kokemus päästövähennyksistä ja jotka pystyvät tarjoamaan korkealaatuisia itsenäisesti akkreditoituja hiilenpoistoprojekteja. Tällainen taho on esimerkiksi hiilijalanjäljen hallintaan erikoistunut Nordic Offset

Tavoitteemme on muuttaa toimialaamme. Se on iso tavoite auralaiselle pienyritykselle, mutta tiedämme, että edelläkävijöiden tekemisellä on vaikutusta kulutustottumuksiin ja sitä kautta myös suurempiin yrityksiin. Toivomme, että esimerkkimme rohkaisee muita tekemään samoin. Mitä nopeammin sitä parempi – yhteistyöllä onnistumme.